pondelok 21. januára 2013

Stretnutie s Liviou Bitton-Jackson



   Stretnutie s Liviou Bitton
                                     -Jackson

                                                            L.B.J. s manželom

V novembri 2011 som mal možnosť osobne spoznať L.B.Jackson pôvodným menom Elli Friedman šamorínsku rodáčku, druhé dieťa tamojšej židovskej rodiny Friedmanových. Na Slovensku bola z príležitosti prezentácie jej prvej v slovenčine vydanej knihy Mosty nádeje, v ktorej opisuje udalosti návratu po preživšom holokauste domov. Táto elegantná dáma, profesorka hebrejskej kultúry a histórie, spisovateľka, bola pre mňa zaujímavá preto, lebo je z tej hŕstky preživších holokaust, patriacich k dejinám  šamorínskeho židovstva so spojením aj s cintorínom v Mliečne, kde sú hroby po jej starých rodičoch po matke- Rothovcoch. Teda je ďalším potomkom z radu už niekoľkých, ktorých som mohol v priebehu času spoznať a aj previesť týmto miestom, príbuznou ľudí, ktorých hroby spolu s ostatnými na mliečňanskom  cintoríne  z bádania histórie tunajšieho židovstva dôverne poznám, strážim a zachovávam ako jedinú najstaršiu pamiatku na to, čo nechcene zaniklo. Elli Friedman prežila hrôzy koncentračných táborov  so svojou matkou a bratom, otec žiaľ už späť neprišiel. Vrátili sa do Šamorína, ale po nie dlhom čase sa radšej vysťahovali do Ameriky. Dnes žije v Erec Izrael, kde prišla ešte so svojou matkou Laurou Friedman, ktorá tam  zomrela v r. 1987 v peknom veku 93 rokov. Matkino prianie bolo, keďže sa dozvedela, že sa vraj má cintorín v Mliečne rušiť, aby jej rodičia boli exhumovaný a prevezený do Izraela a mali dôstojný hrob, ktorý mnohým z príbuzenstva pre holokaust chýba. To sa aj s osobným zaangažovaním Elli udialo v r. 1980 (napísala o tom knihu). Tento príbeh mi aj rozprávala pri našej spoločnej návšteve cintorína, čím ma veľmi poctila. Miesto odpočinku jej starých rodičov Simchu Cvi Rotha(1852-1924) a Lei r. Gross (1862-1929) náhrobky, tam ostali na pôvodnom mieste, aj keď pekný granit macevy starej matky je z veľkej časti odlomený  a ukradnutý. Je zaujímavé, že smrť  tejto starej matky zachycujú aj šamorínske noviny z r. 1929, ktoré oznamujú, že pani Rothová zomrela v Sátoraljaújhely v opatere svojho syna Samuela Rotha, tamojšieho rabína a jej posledné prianie bolo, mať svoj posledný odpočinok pri svojom manželovi v Mliečne. To sa s veľkými nákladmi za tuhej februárovej zimy naplnilo.
Našťastie, cintorín tu je dodnes a nepodarilo sa ho zlikvidovať a osobne mám všetku snahu už takmer dve desaťročia ho zachovávať pre budúcnosť.
Elli Friedman mi porozprávala aj históriu rothovskej vetvy rodiny z časti i Friedmanovskej, ktorú som si nahrával a zaznačil k svojim vyskúmaným údajom, materiálom, ako ďalší doplnok k dejinám tunajšieho židovstva.  
V tomto čase na začiatku r.2013 jej vyšla u nás ďalšia kniha, ale v maďarčine, Žila som tisíc rokov, v ktorej opisuje útrapy holokaustu, pred tým ešte deportácie zo Šamorína.  
                            na mliečňanskom židovskom cintoríne pri hroboch starých rodičov


                                                                                                              jh

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára