štvrtok 30. apríla 2020

PÁRTOS KÁROLY Dr. 1858-1938

                               Dr. KAROL PÁRTOŠ


                                 1858-1938

 

 

Príbeh doktora Pártoša sa začína v r.1858 v Zázrivej na Orave. Jeho hebrejské krstné meno bolo Kolonmot.Narodil sa rodičom Noemu Pollakovi a Rebeke Sáre r.Schiff. Ako vidíme, neskôr si zmenil svoje pôvodné priezvisko Pollak na Pártoš. Zrejme už koncom 80.-tych rokov 19.st.pracuje v Šamoríne ako právnik. Žil s rodinou na Hlavnej 36. 15.augusta 1892 sa v Komárne žení s Ilonou r.Milch(*1873-1944), dcérou Markusa Milcha a Juliou r.Pollak (1840-1933).Bol medzi nimi 15 ročný rozdiel. Je pravdepodobné, že matka manželky so svojím priezviskom za slobodna, bola Pártošovcom-Pollákovcom príbuzná(ak nie aj otcova/Noeho/ sestra). Poznamenania hodné je, že ich sobášil vtedajší popredný neologický rabín v Komárne,Armin Schnitzer (pochádzajúci z Huncoviec). Pártošovci, pokiaľ vieme mali tri deti. Mordechaja/Olivera(*1893),Olgu(*1895) a Blanku(*-1897). Syn Oliver bol žiakom najprv evanjelickej ľudovej školy v Šamoríne  a potom evanjelického lýcea v Bratislave. Zahynul ako vojak, počas I.svetovej vojny v Galícii(Halič), ešte v jej prvej fáze, 3.6.1915,mal iba 22 rokov.Bol neskôr prevezený a pochovaný na šamorínskom židovskom cintoríne.Otec syna oplakával do konca svojho života.
zápis v šamorínskej ev.školskej knihe
O dcére Oľge žiaľ nevieme, či zahynula v holokauste,ale je to pravdepodobné.Dcéra Blanka zomrela keď mala 10 dní. Podľa spomienky pamätníkov,bol Dr.Pátroš primerane svojmu postaveniu distingvovaný pán, ako starec chodieval na prechádzky do mesta vkusne oblečený s klobúkom a paličkou s pozlátenou rukoväťou.Do synagógy chodieval len na veľké sviatky. Zomrel  pred II.svetovou vojnou 8.júla 1938, 80 ročný. Postavili mu monumentálny náhrobok z čierneho mramoru, ktorý bol vďaka sponzorstvu jednej šamorínskej kresťanskej rodiny a dunajskostredskej ŽNO v čase marec-apríl 2020 zrekonštruovaný. Manželka Ilona zahynula v šoa-holokauste, ale nevieme nič detailnejšie, je možné že zahynula už po ceste. Jej meno bolo pri tejto rekonštrukcii na pamiatku dopísané. 






Interesantný je v súvislosti s Dr.Pártošom príbeh jedného chudobného evanjelického chlapca Jozefa Pammera-Patakiho z Čilistova z ťažkých rodinných pomerov. Dorasteneckom období pracoval u Pártošovcov ako sluha. Pri jednej príležitosti si Dr.Pártoš všimol  jeho šikovnosť a ponúkol mu na prepísanie nejaké dokumenty. Videl, že má krásne písmo a tak ho urobil svojím pisárom a pomocníkom. Neskôr ale keď videl chlapcovu nadanosť, povzbudil ho a aj podporil v štúdiu práva. Stal sa z neho notár Jozef Pataki (1878-1969) a služobne prešiel viacerými dedinami Žitného ostrova.Zmenil si priezvisko na Pataki.Dožil sa vysokej staroby,už ako nevidiaceho ho s láskavou vernosťou opatrovala manželka Karolína.                                    
hrob notára Jozefa Patakiho v šamorínskom evanjelickom cintoríne
       


 
              August 2020,-93 r.dcéra notára Jozefa Patakiho,          

              Irena Palicová,r.Patakiová, z posledných šamorínčanok

                                pamätníčok na Dr.Pártoša

       

 


2 komentáre: