pondelok 31. októbra 2016

LUSTIGOVCI z Holíc a mliečnanský cintorín



            LUSTIGOVCI
                z  Holíc
 a mliečnanský cintorín


Židovský cintorín v Mliečne bol v závere októbra r.2016 opäť navštívený potomkom z Lustigovského rodu.V tomto prípade z vetvy prepojenej aj z dedinou Holice.
O Lustigovcoch v Holiciach vieme už v 18.storočí. Podľa záznamov matrík zo židovskej obce Mliečno sa v Holiciach v r.1758 narodil Meir Lustig, ktorý sa dožil 98 rokov, je pochovaný v Mliečne, keďže cintorín v Holiciach ešte neexistoval.Táto rodina bola príbuzensky prepojená s Lustigovcami v Blatnej a v Kyselici. Je pravdepodobné, že tu v Holiciach nemuseli žiť vždy plynule, ako obchodníci sa mohli pohybovať po šamorínskom vidieku,  a potom sa znova vrátiť. Koncom 19.st. sa tu usadil Karol Lustig, člen tohto rodu(nar. 3.mája 1862 v Bratislave), syn Jakoba  a Rebeky, ktorá bola aj za slobodna Lustigová, bola sesternicou svojho manžela. Títo žili po sobáši v roku 1850 asi viac ako desaťročie, v Bratislave,kde sa im narodilo aj potomstvo. Potom žili opäť v Blatnej. Otcovia manželov Jakoba a Rebeky, Hirš/Herman a Moše boli najpravdepodobnejšie  bratia. Herman žil so svojou rodinou v Kyselici a Moše v Blatnej. Vieme o šiestich Karolových súrodencoch,všetci sa narodili v Bratislave: Charlotte* 1852,Johanna/Pepi*1854(vydatá Danzig), Herman*1855, Natan*1857,Chana/Hany*1858(vydatá Tausig),Simon*1859, Izak*1860, Man*1861(?),Kati*1866(už v Blatnej).  
Karol si vzal za manželku Karolin(tiež Libele,Lina)rodáčku z Békešskej Čaby*1875, dcéru Georga a Adel rod.Hirsch, ktorí žili aj vo Viedni. Sobáš bol v Blatnej, 15.októbra 1890 a sobášil ich významný mliečnanský rabín  Noe Baruch/Bernát Fischer.Za svedkov mali Lipota Lustiga(matkin brat) a Jakoba Lustiga(otec?).O potomkoch týchto manželov vieme až od r.1896, kedy sa narodila dcéra Etelka, potom prišli ďalšie tri dcéry, Aranka(1900-1900) , Žofia(1902-1921),Margit(1905). Nevieme zatiaľ o čase úmrtia Karola, ale predpokladáme, že je pochovaný v Holiciach, aj keď náhrobok sa zatiaľ nenašiel. Manželka Karolína zahynula už vo vyššom veku vo vojnovej tragédii. Dcéra Etelka sa vydala za katolíka Mészárosa z Holíc a ich potomstvo už bolo tiež katolícke. Pochovaná je v Holiciach na kresťanskom cintoríne. Jej vnučka Katalin Balodi z Holíc je tá, ktorá oprašuje rodinnú históriu a v tejto súvislosti navštívila aj hroby svojich predkov v Mliečne.
                                                                                                               jh
         


                        pra pra pra vnučka pri hrobe svojho predka
                        Jakoba Lustiga(1810-1908) z Blatnej
         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára