utorok 24. septembra 2013

Návšteva z Canady v Mliečne

Návšteva z Canady v Mliečne

                Judit pri hrobe prapra starej matky Blube Huber

V pondelok na obed  23.septembra 2013 navštívili po vzájomnej e-mailovej dohode Židovský cintorín v Mliečne až z ďalekej Canady.Potomok Emanuela Hubera, šamesa v mliečňanskej synagoge (do štyridciatych rokov 19. st) a Edel rod. Berger  a priamy potomok ich vnuka, obuvníka Abrahama Hubera,- teda jeho pravnučka Judit s manželom Barrym. Judit aj so svojim bratom Andrasom(žijúcim tiež v Canade)sa zaujímali už dávnejšie o svoje korene pochádzajúce z Mliečna a bol pre nich vytvorený aj rodokmeň, ktorý v Mliečne začína spomenutým Emanuelom Huberom rodákom z Hederváru(*1778). Jeden z jeho synov mliečňanský rodák Eli Huber(1816-1899) bol praprastarým otcom Judit a s jeho manželkou Blume/Betty r. Blau(*1816-1893) boli rodičia Abrahama. Abraham(*1838-1905) mal dve manželstvá, prvá manželka Rajzl rod. Schwarz(1845-1881) pochádzajúca z Réce,  mu zomrela 36 ročná nie dlho po poslednom pôrode dieťaťa, ktoré tiež zomrelo.
Potom sa znova oženil s Betty rod.Grünfeld z Bodonhely(*1854-1909)a z tohto manželstva bola aj stará mama Judit, Johanna(1892-1944), ona sa vydala do Kemeneshogyeszu, odkiaľ bola aj z mnohými inými deportovaná do koncentračného tábora, kde zahynula. Dojmy z tejto návštevy boli veľké a lúčenie s tým, že by ešte radi niekedy prišli so svojím mladším potomstvom a predstavili aj im tieto rodinné pamätihodnosti. 

   Judit pri macevách prastarých rodičov Abrahama a Betty Huber
   (za ňou hrob praprastarého otca Eli Hubera)                                                                                                               jh  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára